Aanpassen dekking autoverzekering niet altijd zonder risico

Veel autobezitters krijgen dit jaar te maken met een premieverhoging op hun autoverzekering. MoneyView zocht uit of verlaging van de dekking zinvol is. Dat blijkt van meer aspecten af te hangen dan alleen de ouderdom van de auto.

Verlagen van de dekking van volledig casco (VC) naar beperkt casco (BC) levert een gemiddelde premiebesparing op van 46%, bijna een halvering. Overstappen van een beperkt casco-dekking naar een wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) levert doorgaans een premiebesparing op van rond de 20%.

Oudere auto’s

Volgens MoneyView verlagen veel verzekeraars al automatisch de premie van de VC-dekking naarmate de auto ouder wordt, maar niet allemaal en niet in gelijke mate als de waarde van de auto daalt. “Dat laatste is ook verklaarbaar, aangezien een reparatie doorgaans hetzelfde zal kosten, ongeacht de leeftijd van de auto. Met het overstappen van een VC-dekking naar een BC dekking verliest de verzekerde wel het recht op een vergoeding van schade aan de eigen voertuig bij een ongeval, van de weg raken, parkeerschade en vandalisme. Dat zijn nu precies de meest voorkomende schades.”

Individuele afweging

Bij de overstap van een beperkt casco-dekking naar enkel een wettelijke aansprakelijkheidsdekking is schade aan het eigen voertuig helemaal niet meer gedekt, dus ook niet de veel voorkomende ruitschade. MoneyView: “Of het verlies van deze dekkingen opweegt tegen de premiebesparing is een individuele afweging; heeft de verzekerde financiële ruimte om een dergelijke schade op te vangen en/of is hij bereid dat risico te nemen. Vaak hebben ook wat oudere auto´s nog een aanzienlijke dagwaarde, wat een wat hogere dekking dan gebruikelijk gezien de leeftijd van de auto kan rechtvaardigen.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *