Aanrijding? En nu?

Aanrijding? Keep calm en vul het schadeformulier goed in!

Geschreven door Priya Soekhai (Arag rechtsbijstand) op 10-10-2016

Een aanrijding is een vervelende gebeurtenis. U bent waarschijnlijk flink geschrokken. Opeens moet u van alles gaan regelen. Waar begint u dan mee? Al lijkt het op dat moment ver weg, het is ook belangrijk al te denken aan de afwikkeling van het ongeluk. En dat begint bij het goed invullen van het schadeformulier. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat veel mensen hier moeite mee hebben.  Met dit blog wil ik u daar graag bij helpen.

ARAG-auto interieur man en kind

Blijf rustig!

Allereerst is het van belang dat u nagaat of u zelf in orde bent en of dat voor alle medebetrokkenen ook geldt. Bel 112 als er sprake is van letsel of als u de situatie niet vertrouwt. En dan is er nog zoiets als een schadeformulier. U pakt het erbij en dan moet u nog met de schrik in de benen dit met de wederpartij gaan invullen. Op zo’n moment is dat behoorlijk lastig. Probeer te beseffen dat de wederpartij ook net zo geschrokken is als u. Word daarom vooral niet boos. Blijf kalm en vul het formulier volledig in. Doe dit vooral samen. Daarmee voorkom je een heleboel gedoe en onduidelijkheid bij de afhandeling van de schade.

Geen medewerking van de tegenpartij?

Is de wederpartij wel boos of wil hij of zij niet meewerken? Bel dan de politie en geef aan dat de wederpartij niet wil meewerken. Geef ook duidelijk op het schadeformulier aan dat er politie ter plaatse is geweest en dat zij hebben geholpen met het invullen van een schadeformulier. Dit kan aangegeven worden met een politiestempel, maar je kunt dit ook zelf op de achterkant van het schadeformulier aangeven.

Schadeformulier ondertekenen is geen schuldbekentenis

Met het invullen en ondertekenen van het schadeformulier betekent dat niet dat één van de partijen al schuld aan het ongeval erkent. Met het invullen en ondertekenen van het schadeformulier wordt de feitelijke situatie in kaart gebracht en door de betrokken partijen akkoord verklaard. Een volledig ingevuld en door beide partijen ondertekend schadeformulier maakt een snelle schaderegeling mogelijk.

Het schadeformulier is een wettig bewijsmiddel

In de praktijk komt het vaak voor dat cliënten achteraf aangeven dat de situatie toch anders was dan zoals beschreven op het schadeformulier. Juridisch gezien wordt het dan lastig om deze andere kijk op het ongeluk te bewijzen. Een volledig en ondertekend schadeformulier is namelijk bindend en daarmee een wettig bewijsmiddel.

Aanvullend bewijsmateriaal

Een schadeformulier hoeft  niet het enige bewijsmiddel te zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld een proces-verbaal, getuigenverklaringen of camerabeelden ook als bewijsmiddelen gebruikt worden om het gebeurde te bewijzen. Dit kan helpen om de situatie te verduidelijken, zeker als de situatie anders is dan op het schadeformulier is beschreven. Elk bewijsmiddel heeft een eigen weging. Ook foto’s kunnen de betrokkenheid en de schade van partijen bewijzen. Het voorval zelf valt echter lastig te bewijzen met een foto. Een foto kan misleidend zijn, bijvoorbeeld als deze genomen is, nadat de betrokken voertuigen verplaatst zijn. Dan is er van bewijs hoe het voorval eruit zag, geen sprake meer.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *