Pensioenen

Schermafbeelding 2016-05-02 om 15.53.58De hoogte van uw pensioen bepaalt voor de rest van uw leven of u al dan niet genoeg financiële ruimte heeft om zorgeloos te kunnen leven. Het pensioen is echter niet voor iedereen hetzelfde.

Als Nederlands ingezetene heeft u in de meeste gevallen al rechten opgebouwd voor een uitkering van de overheid, de AOW. Daarnaast kunt u een aanvulling hebben opgebouwd in de vorm van een pensioen bij uw werkgever. Als derde kunt u in uw werkzame leven nog gezorgd hebben voor een appeltje voor de dorst in de vorm van spaargeld of een levensverzekering. Dat zijn dus de drie mogelijke elementen die uw verdere bestedingsruimte bepalen. Maar voor lang niet iedereen is dat zo goed geregeld als gedacht wordt.

De pensioenregelingen zijn fors versoberd, de AOW wankelt en de resultaten op beleggingen zijn momenteel niet goed te noemen. Als als u na 1950 geboren bent, u wordt 65 jaar en uw partner is jonger, dan valt u ook nog eens in het zogenaamde AOW-gat, en wat te denken van de verhoging van de AOW-leeftijd?

Bent u zelfstandig ondernemer, dan ziet de situatie er weer anders uit. Pensioen bestaat voor u in de meeste gevallen niet. U zult het zelf moeten opbouwen in de vorm van bijvoorbeeld lijfrente verzekeringen. Laat uw pensioensituatie eens door ons onder de loep nemen en kijken waar we verbeteringen kunnen aanbrengen.